Ep.06. VÆRINGS MUSIKLYTTERI – “Nueva Canción” før og nu.

Min gæst er Ulla Ringgaard, der var min spansklære i gymnasiet. Hun er min gæst, fordi hun dengang for 40 år siden introducerede mig og mit spanskhold til meget af denne fantastiske musik.
“Nueva Canción” er en latin-amerikansk folkemusikbevægelse, der fra slutningen af 50erne og op igennem 70’erne, med Argentina og Chile som epicenter, aktivt modarbejdede de mange diktatorer og militærjuntaer i Latinamerika. Bevægelse fik mange følgere i Europa bl.a. propelleret af den chilenske revolution og det efterfølgende militærkup.

I blandt “Nueva Canción”-kunstnerne var bl.a. en af verdens smukkeste stemmer, Mercedes Sosa. I virkeligheden ville jeg dedikere et helt program til hende, men konteksten begyndte at interessere mig, bl.a. på grund af nogen fortællinger om kunstnernes skæbner, som jeg kunne huske, Ulla havde fortalt os om i Gymnasiet, i forbindelse med, at hun spillede sangene for os.

Jeg forsøger i programmet at trække tråde op til nutiden og vise at den politisk sang og “Nueva Canción”-kunstnerne stadig er levende i moderne latin-amerikansk folk, pop og rap.

De navne, vi nævner i udsendelsen, som ikke lige fremgår af playlisten, er ca. in order of appearance: Victor Jara, Ariel Ramírez, Atahulpa Yupanqui, Violeta Parra, Chabuca Granda, Daniel Viglietti. 

Stavningen og fulde navn af de kunstnere, jeg faktisk spillede, vil fremgå af playlisten.

Ulla havde også en god anbefaling som vi ikke fik med i udsendelsen https://www.casalatinoamericana.dk som ligger i Valby, har en masse aktiviteter rundt om Latinamerikansk kultur. Både Tango-dans og musikarrangementer.

Jeg kom også efterfølgende på en anden spansksproget koncert, jeg gerne vil anbefale, nemlig katalaneren Marina Herlop, som spiller om torsdagen på Roskilde festival. Der er masser af vokal og en meget spændende elektronisk produktion.

Programmets playliste:
Alfonsina Y El Mar - Mercedes Sosa, Ariel Ramírez
Zambia De Los Pobres - Mercedes Sosa
Te Recuerdo Amanda - Joan Baez
Gracias a la Vida - Trinelise Væring, Fredrik Lundin, Tango Orkestret aka Dos Mundos
El Derecho de Vivir en Paz - Músicxs De Chile, Various Artists
Contra Todo - iLe 
La Herida Oscura - Susana Baca
This is not America (feat. Ibeyi) - Residente, Ibeyi 
Carta - Silvana Estrada
Tinta y Tiempo - Jorge Drexler
Jingler: Heartless (instrumental) - Tone of Voice Orchestra

 Vært, produktion og tilrettelæggelse: Trinelise Væring

Leave a comment