Adrianne Lenker - Live

Som tårer på nattens ansigt.

Adrianne Lenker - ★★★★★
Konservatoriets Koncertsal, København d.10.05.24  
Anmeldt for GAFFA.dk 

Adrianne Lenker lod sine sange tale for sig selv og “nøjedes” med at spille og synge helt igennem fremragende - Og jeg, ja jeg har overgivet mig. Det er officielt nu!

Adrianne Lenker kom på scenen ikke bare i skjul under sin kasket, men også med hættetrøjen trukket hen over kasketten. Det var da heller ikke meget, hun sagde til os undervejs, og det kunne man måske godt have tænkt sig, men det var ikke story telling, hun var kommet for. I stedet lod hun sine sange tale for sig selv, og “nøjedes” med at spille og synge helt igennem fremragende. 

At gå til solokoncert med Adrianne Lenker var et eksperiment for mig. For at forstå det udsagn, må I nok lige have forhistorien.

Jeg så en koncert med Lenker og hendes band Big Thief på Pickathon festivalen i Portland, Oregon tilbage i 2017. Det var lige efter bandets andet album Capacity var udkommet. Jeg havde hørt albummet og tænkt, at hun da virkelig ikke kunne synge, men at albummet alligevel hang sammen på grund af gode sange. Men til koncerten fyldte det for meget for mig, at jeg ikke syntes, at hun kunne synge sit eget band op og desuden var helt utroligt indadvendt og virkede nærmest ukomfortabel ved at optræde. Jeg har siden lyttet med på de album, der er kommet, men er ikke for alvor blevet trukket til truget. Alt imens at er både Big Thief og Lenkers mange soloalbum blevet hyldet til skyerne igen og igen af alverdens musikpresse. 

Derfor var tanken jo begyndt at nage mig, at jeg jo kunne have taget fejl. Var det mon ikke på tide at give hende en chance mere? Jeg forestillede mig, at en solokoncert, ville være den perfekte ramme for at få selve sangskrivningen i centrum for oplevelsen. 

Med det intime foredrag i centrum 

OG sørme om ikke det virkede!!! Man kan stadig anføre, at hun ikke har en stor stemme, men den er dog blevet meget bedre siden “sidst” og stemmepragt var faktisk slet ikke et centralt element for oplevelsen og formidlingen af sangene, fordi Lenker til gengæld har en helt særlig evne til at skabe intimitet i sit foredrag. 

En fremragende guitarist

Lenker er desuden en decideret fremragende guitarist, der lod sin akustiske guitar fylde hele konservatoriet koncertsal med vellyd af træ og strenge. Hun spiller med masser af åbne tunings og det betyder, at alle strenge ligesom er i “spil” det meste af tiden, hvilket giver stor klang og masser af resonans. Hun bruger desuden mange typer af fingerspile, tager godt fat i strengene og spiller generelt dynamisk og lægger melodiske linjer i guitaren mellemspillene. Lenker nøjes altså ikke, som mange af os andre, med at akkompagnere sig selv, hun spiller sige selv og sine sange “op”, kunne man måske kalde det. 

Sanselige tekster

Noget andet og ganske særligt er, at Lenkers tekster indeholder en enorm sanselighed. Snarere end storytelling og skarpe portrætter er det sansninger sat i poetisk system, der driver dem. 

Her er et flot eksempel fra sangen “Anything” fra hendes “covid” solo-album Songs:

“Hanging your jeans with a clothes pin / Skin still wet, still on my skin / Mango in your mouth, juice dripping /Shoulder of your shirtsleeve slipping”. 

Det er da en tekstlinje, man både kan føle og smage. 

Flot balance af guitaristisk overskud og vokal inderlighed. 

Min oplevelse var i øvrigt, at flere af sangene stod stærkere her i aften live, end de gør på de forskellige album, hvor de, især på solopladerne, giver mig en følelse af stadig at være en slags skitser. Nu hvor sangene har været på turné er de ligesom landet og bliver fremført med en flot balance af guitaristisk overskud og vokal inderlighed. 

For mig var et af aftenens højdepunkter “My Angel”, der faldt allerede som det andet nummer. Med sin dystre sødme og sfæriske vokal fejede den med det samme alle mine forbehold af banen.

Jeg tabte lidt fokus igen midt i sættet, fordi der faldt en håndfuld sange i rap med meget lidt melodisk materiale i spil. 

Lenker strammede dog grebet om mig igen. Det gjorde hun bl.a. med “No Machine” og den smukke folk-kærlighedsballade “Free Treasure”. Begge fra det seneste album Bright Future

Et stykke nede i koncerten fik Lenker selskab af Nick Hakim, der også havde spillet en håndfuld sange som opvarmning. Han gjorde ikke meget væsen af sig ved klaveret bag Lenker, men det var en fin detalje, at hans stemme smøg sig indfølt rundt om hendes i de underspillede omkvæd, der fulgte.

De spillede også sammen en smuk udgave af “not a lot, just forever” fra Songs, hvor den begrænsede mængde af melodisk materiale og gentagelserne endte med at blive helt hypnotisk. “Sadness as a Gift” som også er en af de bedste sange på Bright Future album stod også stærkt.

Jeg har overgivet mig. Det er officielt nu!

At sidde i Danmarks smukkeste koncertsal og have en af de sjældne koncertoplevelser, hvor lyden er perfekt, i en grad så man kan høre hvert et ord i sangene, OG man desuden får lov at sidde ned, mens man har oplevelsen, var slet og ret en fornøjelse.

Akim og Lenker sluttede sættet med “Vampire Empire”, der fremstod som et dynamisk højdepunkt på koncerten.

Som ekstra nummer spillede de den smukke barndomserindring/sansning “Real House”. Det var i øvrigt også den eneste sang, som Lenker i løbet af aftenen valgte at give et par ord med på vejen, idet hun fortalte, at den var “til min mor”:
I’m a child humming / Into the clarity of black space / Where stars shine like tears on the night's face / With a cool wind”

At beskrive stjernerne på himlen som tårer på nattens ansigt, det er fandme flot! 
Jeg har overgivet mig. Det er officielt nu!

 

Sætliste:

1.The Only Place

2. My Angel

3. Half return

4. Simulation Swarm

5. Promis Is a Pendulum 

6. Kerina

7. Two Reverse 

8.12,000 Lines

9. Baby Honey Sweetheart Darling

10. Sparrow

11. PrettyThings

12. Heavy Focus

13. No Machine

14. Free Treasure

15. Ingydar

16 Not a Lot Just Forever

17. Anything

18. Donut Seam

19. Sadness as a Gift

20. Vampire Empire

 

Extra

Real House

Leave a comment