Madi Diaz - Album

Madi Diaz skriver stadig modige tekster, mens den musikalske ramme om sangene har mindre kant.

Weird Faith - ★★★★
Anti- rel. d.09.02.24  
Anmeldt for GAFFA.dk 

Diaz’ forrige album History of a Feeling fra 2021, lå helt i top af min liste over årets favoritter det år. 

History of a Feeling startede som et hudløst folk album, men gik undervejs hen og bliver til et indierockalbum tilsat et drys country. Jeg anmeldte det her i Gaffa til 5 stjerner under overskriften ”Man kan mærke både fortvivlelsen, vreden og kærligheden.” Jeg må med det samme indrømme, at jeg ikke har helt samme optur over Diaz’ ny album Weird Faith. 

Måske kan man ikke direkte kalde Weird Faith for Diaz’ svære toer, for Diaz har været på banen siden 2007. Men det var først med History Of a Feeling og skiftet til pladeselskabet ANTI- at verden, jeg og resten af musikpressen, rigtig fik øjnene op for hende.
I mine ører har Weird Faith ikke samme kant. Særligt musikken omkring sangene mangler den farlighed og vildskab, det forrige album havde. 

Ikke set gennem lyserøde briller

Det er der måske en naturlig forklaring på. History of a Feeling tog fat i vreden og sorgen over et kærlighedsforhold, der er faldet fra hinanden, og i lyd og tekst bearbejdede Diaz det drama og de frustrationer, der følger i dette oprørte kølvand. Weird Faith derimod handler primært om perioden, hvor ny spirer kærlighed, og det giver jo, alt andet lige, en mildere stemning. 

Det er dog ikke de lyserøde briller, Diaz har iført sig, for har man én gang slået sig gevaldigt på kærligheden, så er der jo mange følelser i spil, når man mere eller mindre vingeskudt forsøger at finde sig til rette i en ny kærlighed. Tør man? Kan man? Vil man overhovedet give sig hen og dermed blotte sig unødigt. De eksistentielle spørgsmål man kan stille sig selv og hinanden står i kø i teksterne på Weird Faith.

Fx i en sang som åbningsnummeret ”Same Risk”: “Do you think this could ruin your life? / Cause I can see it ruining mine / And I feel mean for even thinking this / Are you gonna throw me under the bus?”
Eller: “Everybody’s got their shit, no one here is exempt / I read somewhere familiarity breeds contempt / No I’m not scared to show that side but I’m afraid you’ll run and hide / If we really get down to it” fra “Get to Know Me”

Modige tekster, mindre kant.

Så ja, kærligheden er under ingen omstændigheder en dans på roser i Madi Diaz’ udlæggelse. Hun er vitterlig bemærkelsesværdig modig, når hun skriver tekster. Hun tager fat, hvor det gør mest ondt. Så igen, min følelse af, at det helheden har mindre edge, kommer nok mest fra lyden omkring sangene. Der simpelthen mere singer-songwriter-med-akustiske-guitar i forgrunden, og færre af de elguitarer og trommer, der også var en del af History of a Feeling. Følelsen af ”band” er længere væk.

Den mest ”populære” af singlerne, der er kommet i forvejen, er ”Don’t Do Me Good” med gæsteoptræden fra Kacey Musgrave. En flot men også forglemmelig pop sang i mine ører.

En nøgen og udtryksfuld sopran
Min favorit er derimod er ”For Month Now” med det præcist formulerede og alment genkendelige kvæd: ”I’ve been leaving you for months now/ I just haven’t found a way out / I don’t love you like I used to / I just don’t know how to tell you /When you’re happy I’m the saddest / You’re gonna hate me when it happens / Keeping a secret and I’m not proud / I’ve been leaving you for months now”

Jeg er nyder stadig Madi Diaz’ stemme, hendes slanke sopran, der ikke er tilstræber at være en glat pop-sopran, men derimod ligesom hendes tekster, er nøgen og udtryksfuld. 

Mange gode sange men også lidt skuffende helhed.

Efter 5 gennemlytninger, hører jeg mange gode sange, men ingen melodier, der trænger sig på i timerne efter, jeg har slukket. Jeg vil igen understrege, at havde jeg ikke elsket det forrige album så hårdt, havde jeg måske også været mere begejstret over Weird Faith.  
Der er skam god grund til at blive rørt over især teksterne, men jeg var så begejstringsparat, at skuffelsen måske fylder lige lovlig rigeligt i mig – i alle fald for nu.

 

Leave a comment